گردشگری سلامت
واکسن کووید-۱۹ در افراد آلوده به مواد شیمیایی تاثیر کمتری دارد
دسامبر 21, 2020
گردشگری سلامت
قوانین جدید و درست رومانی برای افزایش گردشگران دندانپزشکی
دسامبر 27, 2020

غذاهای فرآوری شده چه بلایی سرمان می‌آورند؟

گرایش به مصرف اینگونه موادغذایی به دلیل تغییر سبک زندگی به رغم اینکه ممکن است به ظاهر فوایدی داشته باشد اما بیماری‌هایی همچون قلبی و عروقی و چاقی مفرط را نیز به دنبال دارد. یکی از معیارهای طبقه‌بندی محصولات غذایی صنعتی میزان فرآوری انجام شده است به این صورت که در تولید آنها از فرآیندهای شیمیایی استفاده می‌شود. به گونه ای که عطر، طعم و بافت غذاها را به گونه ای شکل می‌دهند تا مصرف کنندگان را به خود جذب کنند.
در فرمولاسیون این محصولات از مواد افزودنی، طعم دهنده‌ها، شیرین کننده‌های مصنوعی، رنگ‌های طبیعی و طعم دهنده‎ها استفاده می‌شود. محصولات غذایی در سبد غذایی خانوارهای ایرانی، همچون نوشابه، آب میوه ها و نکتارهای غیرطبیعی، انواع بیسکوییت ها، کیک ها، دونات، بستنی ها، شیرهای طعم دار، چیپس، پفک، پیتزا، سوسیس و کالباس، همبرگرهای غیرخانگی، سس های کارخانه ای، انواع شکلات، آب نبات ها، شیرینی های آماده، قهوه فوری و کافی میکس جز مواد غذایی صنعتی بسیار فرآوری شده به حساب می‌آیند. مطالعات متعدد نشان می‌دهد، غذاهای فرآوری شده بر عادت‌های غذایی و اشتهای کاذب تاثیرگذار هستند و تمایل به مصرف کالری بیشتر را افزایش می‌دهند. به همین دلیل است افرادی که مدام از غذاهای آماده و فرآوری استفاده می‌کنند، راه بروز بیماری ها را هموارتر می‌کنند.
ساره عدالتی، دانشجوی دکتری سیاست غذا و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این زمینه می‌گوید: محصولات غذایی صنعتی بسیار فرآوری شده، معمولا دارای انرژی، حاوی قند یا نمک یا چربی بالا بوده که به دلیل فرآیندهای فرآوری در صنعت، از جمله حرارت بالا، تولید می‌شوند. ۵۵ درصد کالری روزانه افراد از غذاهای فرآوری شده تامین می‌شود او گفت: این محصولات، بخش عمده ای از انرژی مورد نیاز را در کودکان و نوجوانان تامین می‌کنند و بر اساس مطالعات انجام شده بیش از ۵۵ درصد از تامین کالری دریافتی روزانه افراد از غذاهای صنعتی بسیار فرآوری شده است.
عدالتی می‌افزاید: ترکیبات غیرمغذی در محصولات غذایی صنعتی بسیار فرآوری شده، در صورت مصرف طولانی، زیاد و مستمر، می‌توانند باعث افزایش استرس به سلول ها و اندام ها شوند یا با کاهش در باکتری های مفید دستگاه گوارش، زمینه ساز التهاب و بیماری های مزمن مختلف می‌شوند. این کارشناس تغذیه تاکید می‌کند: شواهد و مطالعات متعدد در کشورهای مختلف، نشان دهنده اثرات مخرب مصرف بالای محصولات غذایی صنعتی بسیار فرآوری شده بر سلامت انسان و افزایش خطر بیماری های مزمن و مرگ و میرهای ناشی از آن، از جمله چاقی در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان و انواع سرطان ها است. عدالتی می‌گوید: با توجه به افزایش شواهد موجود در زمینه آثار مخرب محصولات غذایی فرآوری شده بر سلامت و محیط زیست، توصیه می‌شود که خانواده ها و والدین، سعی کنند در سبد و بودجه غذایی خانوار، میان وعده های خانگی و غیرصنعتی مانند لقمه های غذایی سالم و تیکه های میوه و سبزی ها، نان و پنیر و خرما یا نوشیدنی های سنتی همچون دوغ خانگی را جایگزین خرید محصولات غذایی صنعتی بسیار فرآوری شده کنند. با کاهش خرید این محصولات غذایی و سهم آن از سبد کلی خانوار، علاوه بر فرهنگ سازی برای نسل آینده، باعث کاهش هزینه های آتی ناشی از درمان و ابتلا به بیماری های مختلف در خانواده شوند. وی تصریح می‌کند: دولت نیز باید با تحلیل عوامل اجتماعی موثر بر مصرف بالای این محصولات غذایی در گروه های سنی مختلف به ویژه کودکان و نوجوانان، ارزشیابی و بهبود سیاست های مرتبط با آن، جهت تامین محیط های غذایی ایمن تر و سالم تر و قوانین مرتبط با آن، اقدام کند.
تلاش جمعی و همکاری بین بخشی مستمر میان سازمان های درگیر، برای ارائه محصولات غذایی سالم، خانگی و غیرصنعتی در محیط های غذایی همچون مدارس و فرهنگ سازی در این زمینه توصیه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. عباس دشتی متخصص تغذیه نیز در این زمینه می‌گوید: یکی از بزرگ‌ترین خطرات مواد غذایی فرآوری شده، رعایت نکردن اصول ترکیب غذاها است. در نتیجه بدن با مصرف این خوراکی‌ها، نمی‌تواند از مواد مغذی که دریافت کرده است، استفاده کند. یکی از عواقب این حالت اسیدی شدن خون بوده که سلامتی را به خطر می‌اندازد.
وی اظهار می‌دارد: با به هم خوردن تعادل بدن، مواد سمی خون افزایش می‌یابد و باعث بروز التهاباتی می‌شود که انواع بیماری های گوارشی، سرطان، قلبی و عروقی را به همراه دارد و میزان زیاد اسید موجود در مواد غذایی فرآوری شده، بر فعالیت روده یا همان میکروارگانیسم‌های طبیعی آن تاثیر گذاشته و باعث عفونت می‌شود. این متخصص تغذیه، افسردگی و زودرنجی را نیز از عوارض محصولات صنعتی می‌داند و می‌گوید: مواد غذایی ارگانیک احساس مثبت را در فرد افزایش می‌دهد در حالی که خوراکی‌های فرآوری شده، تاثیرات منفی بر خلق و خو می‌گذارند.
مصرف مکرر و زیاد این مواد غذایی موجب افسردگی، اضطراب و زودرنجی می‌شود. گوشت‌های فرآوری شده و غذاهایی مانند سوسیس و کالباس نوعی از مواد التهابی را درون خون آزاد می‌کنند که می‌تواند موجب بروز بیماری‌های مزمن شود.
دشتی تاکید می‌کند: حدود ۶۰ درصد از کالری ما از غذاهای فرآوری شده ایجاد می‌شود و افزودنی‌ها و طعم‌دهنده‌های مصنوعی برای تخریب کردن سلامت بدن تاثیرگذار و دارای کمبودهای تغذیه‌ای هستند. بنابراین باید رژیم غذایی خود را تغییر دهیم تا میزان آسیب را به حداقل برسانیم. وی تصریح می‌کند: افراد باید نگرش خود را تغییر دهند و صنعت غذا می‌تواند با طراحی غذاهایی با میزان فرآوری کمتر در این زمینه کمک کند اما مردم نیز باید با خرید بیشتر از این نوع غذاها تمایل خود را نشان دهند و تقاضای عمومی برای سیستم غذایی سالم می‌تواند بار بیماری ها را کاهش دهد.

#گردشگری #سلامت #پزشک #پزشکی #دندانپزشک #دکتر #گردشگری_سلامت #توریست #چشم_پزشک #پرستار #بین_الملل #ویروس #درمان #گردشگری_پزشکی #توریست #توریست_سلامت #توریسم #توریسم_سلامت #دکتر #کرونا #کوید_19 #بهداشت #Tourism #health_tourism #medical_tourism #Medical #doctor #coronavirus #Covid_19 #Health

mjs
mjs

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *