برخی دانشمندان در مسابقهای که برای ساخت واکسن کووید-۱۹ به راه افتاده است، در تلاش هستند داوطلبان سالم را به عنوان روشی برای تسریع در روند آزمایش واکسن کروناویروس جدید در معرض این ویروس قرار دهند، اما آیا این کار درستی است؟!
به نقل از نیو اطلس، آزمایشهای سنتی واکسن زمان میبرد. دانشمندان یک واکسن را بر روی هزاران نفر آزمایش میکنند و ماهها صبر میکنند تا ببینند چه کسی هنوز آلوده است و چه کسی مبتلا نشده است. اما اکنون در دوران شیوع بیماری همه گیر جهانی کووید-۱۹، محققان میگویند این روند کاری بسیار کند است و برای آزمایش واکسنهای بالقوه کووید-۱۹ ما باید به طور عامدانه افراد سالم را آلوده کنیم.
با گسترش بیماری همه گیر جهانی کووید-۱۹، بسیاری از جمعیت جهان همچنان در قرنطینه خانگی قرار دارند و توصیه به رعایت فاصله گذاری اجتماعی شدهاند و بسیاری از مقامات میگویند این شرایط تا زمانی که دانشمندان یک واکسن موثر بسازند، ممکن است ادامه یابد. در دهه ۵۰ میلادی، هنگامی که بیماری همه گیر فلج اطفال به ایالات متحده حمله کرد، “جوناس سالک” واکسنی را تولید کرد که یکی از سریعترین فرآیندهای علوم پزشکی در تاریخ بشر بود و در فاصله شش سال (از سال ۱۹۴۹ تا ۱۹۵۵) از توسعه در آزمایشگاه به استفاده عمومی رسید.
گذشته از این احتمال بسیار قوی که ممکن است هرگز واکسنی برای کووید-۱۹ ایجاد نشود، متخصصان غالباً از یک پنجره ۱۲ تا ۱۸ ماهه به عنوان بهترین سناریو برای تولید واکسن کووید-۱۹ یاد میکنند. بیش از ۷۰ واکسن بالقوه مختلف در حال حاضر در دست اقدام هستند که سه مورد از آنها به مرحله اول آزمایشات انسانی رسیده است. به طور کلی، سالها طول میکشد تا واکسنها توسعه یابند و ساخته شوند. پس از آماده شدن واکسن اولیه و پشت سر گذاشتن آزمایشهای حیوانی، قبل از شروع تولید انبوه و توزیع، سه مرحله آزمایش انسانی انجام میشود.
محققان در مرحله اول میزان ایمن بودن واکسن را در یک گروه بسیار کوچک از افراد سالم آزمایش و بررسی میکنند. آنها علاوه بر معرفی این ترکیب جدید به بدن انسان، بر تولید آنتی بادی در بدن هر داوطلب به عنوان روشی برای شناخت اولیه از اثر واکسن نظارت میکنند. مرحله دوم از آزمایشات واکسن شامل گسترش مداخله به یک گروه بزرگتر است. در این مرحله بهترین دوز واکسن تعیین میشود و پروتکل تجویز ایده آل مشخص میشود. سپس باز هم کارایی واکسن در این مرحله با اندازه گیری واکنشهای ایمنی فرد به واکسن بررسی میشود. مرحله سوم، بزرگترین مرحله از مطالعه واکسن است. در این مرحله، هزاران نفر در دو گروه که مورد تزریق تصادفی واکسن یا دارونما قرار میگیرند، بررسی میشوند.
به طور کلی، فقط این مرحله آخر به تنهایی میتواند بین ۶ تا ۱۲ ماه طول بکشد. دلیل این امر این است که محققان باید گروهی از افراد را بیابند و زیر نظر بگیرند که در معرض خطر بالای ابتلا به بیماری هستند. پس از گذشت مدت زمانی مشخص، محققان میتوانند میزان عفونت بین گروه دریافت کننده واکسن و گروه دارونما را مقایسه کنند تا مشخص شود که کارایی واکسن در دنیای واقعی در محافظت از افراد در برابر عفونت چقدر است. مرحله سوم آزمایش یک واکسن، بزرگترین چالش برای محققان در سرعت بخشیدن به فرآیند توسعه واکسن در زمان شیوع یک بیماری همه گیر جهانی است، در حالی که امتحان کردن اثربخشی واکسن و قرار دادن عمدی گروه بزرگی از افراد سالم در معرض یک ویروس، کاری غیر اخلاقی است.
با این حال، چه راه ایمن و اخلاقمدارانهای وجود دارد که بتوان ساخت واکسن کووید-۱۹ را سرعت ببخشد؟
#گردشگری #سلامت #پزشک #پرشکی #دندانپزشک #دکتر #گردشگری_سلامت #توریست #چشم_پزشک #پرستار #بین_الملل #ویروس #درمان